Mitä vapaaehtoistoiminta on?

Vapaaehtoistoiminta on toimintaa tärkeäksi koetun asian hyväksi. Vapaaehtoistoiminta on lähes aina palkatonta, ja se pohjautuu vapaaehtoisuuteen. Korvausta, palkkaa tai palkkiota vapaaehtoisena toimimisesta maksetaan mm. kokemuskouluttajille, sovittelijoille ja osalle lastenhoitajista.

Ajatuksena vapaaehtoistoiminnassa on, että sekä tekijä että kohde saavat siitä jotain, kuten

  • seuraa ja uusia ystäviä,
  • iloa ja onnistumisia,
  • mielekästä tekemistä ja
  • merkitystä elämään.

Vapaaehtoistoiminnassa voi myös oppia uutta.

Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista. Vapaaehtoistoiminnalla Suomessa mm. ylläpidetään urheiluseuratoimintaa, ehkäistään syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, luodaan taidetta ja kulttuuria sekä edistetään ihmisten, eläinten ja luonnon hyvinvointia. Vapaaehtoistoiminnan tehtäviä tarjoavat esimerkiksi yhdistykset, kunnat ja yritykset.

Vapaaehtoistoimintaan voi osallistua omien voimavarojen, osaamisen ja aikataulujen mukaan. Vapaaehtoistoimintaan voi sitoutua lyhyeksi aikaa esimerkiksi yksittäisen tapahtuman kautta tai pidempiaikaisesti esimerkiksi urheiluseuratoiminnan kautta.

Miten pääsen mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Jos sinulla on tunne siitä, että haluaisit osallistua vapaaehtoistoimintaan mutta et vielä tiedä, mitä se käytännössä voisi olla, voit osallistua vapaaehtoistoiminnan peruskurssille. Kurssilla kerrotaan yleisesti vapaaehtoistoiminnasta sekä erilaisesta vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista.

Tietoa kotiseudullasi järjestettävistä vapaaehtoistoiminnan kursseista ja samalla avoinna olevista vapaaehtoistehtävistä voit tiedustella esimerkiksi vapaaehtoistoimintaa koordinoivista organisaatioista.

Tutustuthan myös tämän sivun lopussa oleviin Toimeksi.fi -verkkopalvelukokonaisuudessa avoinna oleviin uusimpiin vapaaehtoistehtäviin sekä palvelussa ilmoitettuihin kaikkiin kaikkiin avoimiin vapaaehtoistehtäviin. Voit myös ilmoittautua tehtäviin suoraan verkkopalvelussamme.

Työtön työnhakija vapaaehtoisena – mitä tulee tietää?

Jos olet työtön työnhakija ja haluat toimia vapaaehtoisena, tulee sinun ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista huomioida työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston) antamat ohjeistukset vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta.

Tutustu myös:


Vapaaehtoistehtävät

Toimeksi.fi -verkkopalvelukokonaisuun uusimmat avoimet vapaaehtoistehtävät löydät alta. Kaikki avoimet vapaaehtoistehtävät löydät linkin Kaikki vapaaehtoistehtävät -linkin kautta.Muokattu viimeksi: 11.12.2017