Suomen kielen opetusta maahan muuttaneille

Suoritus ajankohta: 1.1.2021 - 31.12.2021 / Haku päättyy: 31.12.2021 / opetus ja koulutus, ryhmän, kerhon tai leirin ohjaus / Luetaan yhdessä -verkosto

Haluatko tukea maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen? Kielen opettaminen Luetaan yhdessä -ryhmässä on merkityksellistä ja antoisaa vapaaehtoistyötä.

Luetaan yhdessä ryhmät pyörivät vapaaehtoisten opettajien voimalla. Heitä on verkostossa mukana yli 800. Jokaisessa ryhmässä on useampi ohjaaja ja he suunnittelevat ryhmän opetuksen yhdessä ja opettavat toinen toistaan auttaen.

Vapaaehtoisena toimimiseen ei tarvitse opettajan pätevyyttä vaan opettamisen halu riittää. Opettamiseen oppii toiminnan myötä ja tutustumalla uuden vapaaehtoisen aloituspakettiin sekä opettajan oppaaseen. Tunneilla käytetään oppikirjoja, muita kirjallisia materiaaleja sekä toiminnallisia menetelmiä.

Opetuksen pääpaino on arjessa tarvittavassa kielitaidossa. Toiminnan tavoitteena on lisäksi tukea opiskelijoiden sosiaalista toimintakykyä ja osallisuutta ja näin edistää opiskelijoiden ja heidän perheensä hyvinvointia. Vapaaehtoisille ja opiskelijoille toiminta tarjoaa mukavaa yhdessäoloa ja kulttuurien välistä vaihtoa.

Jos haluat tulla mukaan vapaaehtoiseksi ryhmäämme, ota yhteyttä ja tutustu paikkakunnallasi toimivaan Luetaan yhdessä -ryhmään. Kokoontumispaikat, -ajat ja yhteyshenkilöiden tiedot löytyvät opetusryhmät -sivulta. Voit käydä tutustumassa ryhmän toimintaan ja sitten päättää, haluaisitko olla mukana toiminnassamme opettajana. Ryhmiimme saavat tulla myös opiskelijoiden pienet lapset mukaan, joten myös lastenhoitajaksi voi ilmoittautua.

Voit olla myös yhteydessä verkoston projektipäällikkö Henna-Maija Syrjälään henna-maija.syrjala@luetaanyhdessa.fi, p. 045 117 4282, jonka kanssa voitte yhdessä sopia sinun tavastasi auttaa verkostoa tai vaikka uuden ryhmän perustamisesta.

Toiminta-alue

Alue
Valtakunnallinen

Kunta
Espoo, Vantaa, Helsinki, Porvoo, Turku, Kaarina, Raisio, Tampere, Ylöjärvi, Lempäälä, Kotka, Hämeenlinna, Lahti, Vaasa, Lappeenranta, Joensuu, Pirkkala, Oulu, Pudasjärvi, Imatra, Kajaani, Riihimäki, Heinola, Pietarsaari, Iisalmi, Kuopio, Hyvinkää, Sipoo, Vihti

Yhteystiedot

www.luetaanyhdessa.fi

Tehtävän suorittamisajankohta

  • Arki-iltaisin
  • Arkipäivisin
  • Sovittavissa

Suorittamispaikan esteettömyys

  • Järjestäjä ei takaa tilan esteettömyyttä

Asiasanat

maahanmuuttajat, kotoutuminen, Suomen kielen opetus, vapaaehtoisryhmä

Minkä ikäisten parissa vapaaehtoinen tulee toimimaan

nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.), ikäihmiset (63-79 v.)

Toiveet ja edellytykset

Minkä ikäisille tehtävä on tarkoitettu

nuoret aikuiset (18-29 v.), aikuiset (30-62 v.), ikäihmiset (63-79 v.)

Tehtävä soveltuu

Miehille, Naisille

Millaisia taitoja ja edellytyksiä vapaaehtoiselta vaaditaan

Vapaaehtoisena toimimiseen ei tarvi opettajan pätevyyttä vaan opettamisen halu, kiinnostus ryhmäsä toimimiseen ja ihmisten kohtaamiseen riittää. Uudet vapaaehtoiset saavat perehdytysmateriaalia sekä opastusta ja ohjausta oman ryhmänsä muilta vapaaehtoisilta. Toivomme, että toimintaan sitouduttaisiin aina vähintään yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan.

Tehtävään perehdytys

  • Muu

Mitä vapaaehtoinen saa

  • Uudet taidot
  • Uudet tuttavat
  • Verkostoituminen

Vapaaehtoisen tuki

Jokaisessa ryhmässä on useampi ohjaaja ja he suunnittelevat ryhmän opetuksen yhdessä ja opettavat toinen toistaan auttaen. Opetuksessa käytetään Opetushallituksen julkaisuja, erilaisia kirjallisia materiaaleja ja toiminnallisia menetelmiä. Verkostolta löytyy kattava materiaalipankki tuntien suunnittelun ja opetuksen tueksi. Lisäksi tarjoamme vapaaehtoisilleen säännöllistä koulutusta joka vuosi järjestettävien alueellisten ja valtakunnallisen seminaarin kautta. Ryhmät juhlistavat yleensä lukukauden päättymistä yhdessä opiskelijoidensa kanssa vapaamuotoisesti. Toimiston työntekijöihin voi aina olla yhteydessä, olemme täällä vapaaehtoisiamme varten.